Gecertificeerde materialen      Altijd met zorg verpakt      Verzending 1-5 werkdagen      Klantenbeoordeling 9.7

Houten Montessori speelgoed: Tips voor eenvoudig onderhoud

Ben jij, net als ik, ook zo’n fan van houten montessori speelgoed? Het is niet alleen super leuk en educatief, maar ook nog eens ontzettend duurzaam, stevig en makkelijk mooi te houden.

Of het nu gaat om houten speelblokken, een balans maan of een sensorisch speelbord om te leren tellen, houten speelgoed is een geweldige aanvulling op de speelgoedcollectie van elk kind. Maar wist je dat het ook belangrijk is om het speelgoed goed te onderhouden? Zo zorg je ervoor dat het in topconditie blijft en je kind er jarenlang plezier van kan hebben!

Allereerst, een belangrijke tip: zorg ervoor dat het speelgoed niet te nat wordt. Hout kan kromtrekken en verkleuren als het te nat wordt, dus vermijd het spelen met houten speelgoed in water of in vochtige omstandigheden. Als het hout toch nat wordt, droog het dan zo snel mogelijk af met een droge doek en laat het op een goed geventileerde plaats drogen.

Om het hout te beschermen en te voorkomen dat het uitdroogt, is het belangrijk om het hout regelmatig te oliën of in te wrijven met een natuurlijke houtolie. Dit zorgt ervoor dat het hout zijn glans behoudt en beschermt het tegen uitdrogen. Een paar druppels olie op een doekje zijn voldoende om het hout te beschermen en te voeden. Gebruik je het speelgoed niet, bewaar het dan op een droge plaats en uit de buurt van direct zonlicht. Dit zal ook helpen voorkomen dat het hout uitdroogt en verkleurt.

Als je speelgoed hebt met verf erop, zorg er dan voor dat de verf veilig is voor kinderen en dat het regelmatig wordt gecontroleerd op beschadigingen. Als de verf beschadigd is, kan dit leiden tot splinters of loskomende verf, wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Controleer het speelgoed regelmatig en repareer of vervang het indien nodig.

Als je het houten speelgoed wilt schoonmaken, gebruik dan een vochtige doek en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen. Als het speelgoed echt vies is, kan je het in een sopje doen met wat milde zeep en water, maar zorg ervoor dat je het snel droogt om het hout te beschermen.

Wat moet je vooral niet doen?

Er zijn ook bepaalde manieren van schoonmaken die je beter kunt vermijden. Zo kun je bijvoorbeeld beter geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken, zoals bleekmiddel of ammoniak, omdat deze het hout kunnen beschadigen en verkleuren. Ook is het belangrijk om het speelgoed niet bloot te stellen aan vocht of extreme temperaturen, zoals in direct zonlicht of in de buurt van een verwarming. Het hout kan hierdoor kromtrekken of scheuren. Stop ook geen houten speelgoed in de wasmachine of vaatwasser, omdat de hitte en de beweging het hout kunnen beschadigen en laten splinteren. Het uitkoken van houten speelgoed is ook geen goed idee en wordt sterk afgeraden, omdat het hete water het hout kan beschadigen en doen uitzetten.

Het kan verleidelijk zijn om het houten speelgoed te lakken of te schilderen om het er extra mooi uit te laten zien, maar dit wordt afgeraden omdat het de natuurlijke uitstraling van het hout kan verminderen en het speelgoed minder duurzaam kan maken. Houd het dus simpel en natuurlijk! Door deze eenvoudige tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat jouw houten montessori speelgoed er altijd mooi en in topconditie uitziet, klaar voor urenlang speelplezier.

Zorgvuldig omgaan met speelgoed

Het onderhouden van houten speelgoed kan een leuke activiteit zijn om samen met je kinderen te doen. Betrek ze bij het verzorgen van hun speelgoed en leer ze hoe ze hun waardevolle spullen moeten onderhouden. Geef ze een doekje en wat olie en laat ze het speelgoed helpen schoonmaken en verzorgen. Het is een leuke en goede manier om kinderen verantwoordelijkheid te leren en ze te laten zien hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met hun spullen.

Liefs,

Diana

Diana Buitendijk-Elias
Hi! Mijn naam is Diana en ik ben de eigenaresse van Petit Life. Naast het runnen en het maken van de producten in deze webshop, ben ik ook moeder van Colin (2016) en Ryan (2018) en heb ik een grafisch-/webdesign bedrijf genaamd Dace Media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.petitlife.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 71 reviews.